feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

UMNO DAN PAS BANTAH.BLEH TAK DALAM HAL INI BUAT PERHIMPUNAN SEJUTA UMMAT ISLAM

Parti Islam Semalaysia (PAS) kecewa dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan Allah dalam penerbitannya.Pas bimbang dengan membenarkan penggunaan nama Allah dalam penerbitan ini akan menimbulkan kekeliruan di kalangan orang Islam terutama di kalangan muallaf dan mereka yang hendak mendekatkan diri dengan Islam.
Penggunaan nama Allah telah dianggap sebagai serasi dengan masyarakat Islam dan bukan Islam di negara ini yang merujuk kepada penggunaan itu hanya untuk agama Islam sahaja. Perkara ini telah diakur sejak turun temurun oleh penganut agama Kristian di negara ini. Penggunaan nama Allah dalam al-Quran, maksudnya “Dan jika kamu bertanya kepada mereka siapa yang menjadikan langit dan bumi, nescaya mereka mengatakan Allah”. Allah yang mereka akur ialah sebagai tuhan “pencipta”, bukan sebagai Allah yang tunggal yang patut disembah. Ini dinamakan kepercayaan Rububiyyah, bukan kepercayaan Uluhiyyah.
Pas mengharapkan supaya pihak Kerajaan membuat rayuan ke mahkamah yang lebih tinggi supaya ia mendatangkan kebaikan kepada kita bersama. Menghalang penggunaan nama Allah ini sebagai satu langkah “Saddu Zarai’c” untuk menutup pintu keburukan di kalangan masyarakat Islam khususnya dan masyarakat Malaysia amnya. Perlu ditegaskan ini bukan berarti Pas menentang kebebasan agama lain untuk mengamalkan ajaran mereka sediri di negara ini. Selama ini Pas yang memerintah di Kelantan hampir 20 tahun memberi kebebasan kepada penganut agama yang manoriti mengamalkan agama mereka tanpa apa-apa gangguan daripada pihak berkuasa Pas di Kelantan.
Idris Haji Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat.
ULASAN BLOGGER
YANG HAIRAN TU, KHALID SAMAD BERJUANG SUPAYA ALLAH DI BOLEHKAN DALAM HERALD. KETUA PENERANGAN PAS PULA MENENTANG.ADA BERAPA ALIRAN DALAM PAS?KALAU DAH NAK LAWAN, BERSATU DENGAN UMNO DALAM HAL INI SEKEJAP BOLEH TAK?BAGI UMNO, SEMUA PEMIMPINNYA MENENTANG HABIS HABISAN ISU INI.ZAID PKR PULA SOKONG DAN LEGA BILA PERKATAAN ALLAH DIBENARKAN DALAM HERALD. ANWAR LAGI LA SUKA.BOLEH TAK UMNO DAN PAS BERSATU ATAS NAMA ALLAH YANG MAHA BERKUASA TUHAN SEKALIAN ALAM.BERSATULAH.... SEKEJAP PUN JADI LA