feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

WAJAH-WAJAH INSAN BERNAMA NIK AZIZ DAN DOA YANG TIDAK DIMAKBULKAN

TAZKIRAH DARI SAYA HAMBA YANG LEMAH
Allah berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 186 yang bermaksud:Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang aku (Allah) maka (jawablah) bahawa aku ini hampir. Aku memperkenankan doa orang yang memohon apabila dia (sungguh-sungguh) bermohon kepadaKu. Maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku dan hendaklah mereka beriman kepadaKu, semoga mereka selalu mendapat panduan yang baik .

MELIHAT BUKTI DUNIA DOA NIK AZIZ TIDAK DITERIMA ALLAH


Yang pertama : Kamu tidak menunaikan hak-hak Allah. Kamu kenal Allah tetapi tidak memenuhi hak-haknya. Hak Allah swt yang paling utama ialah untuk disembah. Setiap orang wajib mensyukuri nikmat yang dilimpahkan Allah kepadanya dengan jalan menyembahnya dengan sebenar-benar erti ibadah.Bagaimanakah Tuhan akan memperkenankan doa seseorang hamba kalau Tuhan mengatakan supaya dia berjalan ke kanan tapi masih ditempuhnya jalan ke kiri.( Allah dah kata hukum berkawan dengan kufar yang mahu membunuh Islam perlu dijauhkan, tapi nik aziz nak juga. Allah dah kata arak tiu haram, tapi pas setuju juga kembangkan penjualan arak diselangor. apa lagi yang pas mainkan hukum Allah )
Kedua : Kamu tidak mengamalkan isi al-Quran. Kamu senantiasa membaca al-Quran tapi tidak kamu amalkan isi-isinya. Kitab Suci al-Quran senantiasa dibaca, dilagukan dengan bermacam-macam lagu tetapi isinya tidak dipelajari dan dihayati. Kalau pun ada satu dua ayat yang dapat difahamkan tidak pula diamalkan bahkan kadang-kadang sengaja dilanggar.( salah satu isi al quran ialah menyeru bersatu padu. tapi nik aziz tolak mentah mentah dengan macam-macam alasan)
Ketiga : Kamu tidak mengamalkan sunnah Rasulullah saw. Kamu selalu mendakwa cinta kepada Rasulullah saw tapi kamu tinggalkan sunnahnya. Rasulullah saw menunjukkan jalan yang lurus tapi tidak sedikit manusia yang memilih jalan yang bengkok. Kadang-kadang ada juga yang katanya mengikuti Sunnah Rasul tapi apa yang dikerjakannya itu bertentangan dengan apa yang dilakukan atau digariskan oleh Rasulullah saw, masih lagi mengikuti perkara-perkara khurafat yang bukan dari al-Quran atau as-Sunnah yang sahih. ( kamu halalkan pengikut pas untuk melakukan apa-apa baiah walaupun bertentangan dengan sunnah)
Keempat : Kamu patuh kepada syaitan. Kamu sentiasa menyatakan bermusuh dengan syaitan tapi kamu patuhi dia. Syaitan itu adalah musuh manusia yang selalu berusaha menjatuhkan anak Adam ke lembah kehinaan dengan jalan mempengarohi nafsu manusia yang jelik. Dalam pergaulan hidup sehari-hari kebanyakkan manusia berlutut kepada syaitan dengan memperturutkan hawa nafsu yang buruk. Seharusnya manusialah yang menguasai nafsunya dan dengan sikapnya itu dia akan berjaya mengalahkan godaan syaitan ( ini dah confirm nik aziz kata boleh berkawan dengan syaitan....)


Kelima : Kamu menerjunkan diri sendiri ke jurang kebinasaan. Kamu selalu berdoa supaya terhindar dari api neraka tapi kamu limparkan dirimu sendiri ke dalamnya. Iaitu kebanyakkan manusia ingin memasuki pintu kebahgiaan tapi sebaliknya dia sendiri seolah-olah mengunci pintu itu. Dia tidak mahu mengerjakan kebajikan tapi selalu bergelumang dengan perbuatan dosa dan maksiat.( kamu sebagai mb sepatutnya ikut cara nabi. Ini tidak. kuasa dan harta beri pada kroni, anak menantu dan pi mekah pun orang taja. zaman khulafa perbincangan hal keluarga tidak boleh guna harta kerajaan)


Keenam : Ingin masuk Syurga tapi tidak beramal. Iaitu kamu berdoa untuk masuk Syurga tapi kamu sendiri tidak beramal untuknya.( amal hanya sekadar bagi kuliah. kemudian kutuk orang semula. kong kali kong)

Ketujuh : Sedar akan mati tapi tidak bersiap-siap untuk menghadapinya. Kamu mengatakan bahawa kematian itu pasti datang tapi tidak pula mempersiapkan diri menghadapinya. Kamu mengakui dan insaf bahawa hidup di dunia ini hanya sementara sahaja sedangkan hidup yang abadi ialah di akhirat kelak, namun demikian kamu tidak mengerjakan amal saleh yang akan menjadi anak kunci membuka pintu kehidupan yang abadi itu. ( kamu sendiri tak insaf2 nak kuasa lagi )
Kelapan : Kamu melihat cacat orang lain, cacat sendiri tidak nampak. Kamu sibuk memikirkan dan mengurus aib saudara-sudaramu, tapi kamu tidak melihat aib kamu sendiri . Orang yang demikian selalu menuding jari kepada orang lain tapi amat jarang menghadapkan telunjuknya ke dadanya sendiri. ( ini paling sah......dok nampak pemimpin umno jer jahil. pemimpin pas dan pkr baik belako.)Kesembilan : Kamu mengecap nikmat tetapi tidak bersyukur. Kamu makan nikmat Ilahi tapi kamu tidak bersyukur atas kurnia itu. Sejak kecil manusia menikmati nikmat Ilahi dan beratus-ratus kurniaan yang lainnya tapi tidak berterima kasih, malah kadang-kadang membangkang menunjukkan sikap bongkak dan lupa daratan.( lupa daratan sebab ingat dirinya dipuja sepanjang zaman.paling alim di muka bumi .)
Kesepuluh : Kamu menguburkan jenazah tapi tidak menginsafkan diri. Kamu turut menguburkan orang yang mati tapi kamu sendiri tidak mengambil iktibar dari peristiwa itu. Iaitu kalau ada orang yang meninggal dunia kamu selalu tidak ketinggalan turut menghantar jenazah itu sampai ke kubur, tapi malang sekali jarang kamu mengambil pelajaran dari kejadian itu, bahawa apabila hari ini kita turut menghantar orang ke kubur, mungkin esok lusa kita sendiri akan dihantar orang.
ULASAN :
MOGA ALLAH MEMBERI HIDAYAH KEPADA KITA SEMUA. SEBAGAI SEORANG TOK GURU, MAKA DIA JUGA MELAKUKAN KESILAPN BESAR DAN DOSA-DOSA. NIK AZIZ TIDAKLAH SYUMUL. DIA MANUSIA BIASA MACAM PARA MUFTI YANG LAIN. CUMA NIK AZIZ GUNAKAN AGAM UNTUK KEPENTINGAN POLITIK. SEBAB ITULAH DOA NIK AZIZ TOLAK HUJAN DAN BANJIR TIDAK LAGI DI MAKBULKAN ( KATA KAWAN BLOGGER DARI AZHAR UNIVERSITY)