feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

BN tewas di Bukit Gantang dengan majoriti 2,789

sikap dan tingkahlaku politik pembangkang jelas boleh dilihat dalam kelibat cara mereka berkempen. bak kata pepatah "anjing menyalak bukit, bukit tak kan runtuh"kewajaran manusia bertindak di luar dugaan seperti menjerit-jerit apabila ada rakyat yang membawa bendera bn atau umno wajarlah diberi perhatian.jeritan seperti babi, butuh pak hang la....pukimak kau bn dan pelbagai lagi desiran bahasa pejuang memansuhkan ppmsi ini hemburkan kepada penyokong bn.mungkin bahasa ini kasar, tapi inilah kenyataan.sewaktu blogger berada di hadapan laluan utama tapak ekspo pas di simpang, keadaan jerit pekuk ini jelas kedengaran.apa yang mereka geramkan?bukankah perangai menjerit tanpa usul periksa ibarat anjing yang menyalak............fkirkan demi kebaikan ummah
gaya , cara , tingkahlaku dan semuanya sama seperti anwar.cuma bezanya nizar tidak dikaitkan dengan kes main belakang.dia cuma dikaitkan dengan kes girlfriend.

Pada PRU 12, Calon PAS mendapat undi Melayu sebanyak 14,000
Pilihanraya kecil baru-baru ini , Nizar hanya mendapat undi Melayu sebanyak lebih kurang 9,000 sahaja. kemerosotan undi melayu sebanyak hampir 5000.Berdasarkan kepada pecahan undi yang diperolehi BN di Bukit Gantang, undi yang diperolehi oleh calon BN, Ismail Saffian bertambah sebanyak 622. Manakala undi calon PAS yang diwakili oleh Datuk Seri Nizar Jamaluddin meningkat kepada 1,845. Pertambahan undi dan majoriti di Bukit Gantang itu disumbang oleh peningkatan hampir 3% atau 1,327 pengundi yang keluar mengundi.
Pada pilihan raya kecil kali ini 75.1 peratus atau 41,626 orang daripada 55,462 orang telah menunaikan tanggungjawab mereka berbanding 72.65% atau 40,299 pengundi. Daripada pertambahan undi tersebut, BN memperolehi tambahan undi sebanyak sekitar 60 undi dari DUN Kuala Sepetang yang majoriti pengundinya terdiri dari kaum Cina berbanding undi yang diperolehi pada pilihan raya umum Mac 2008. DUN Changkat Jering dan DUN Trong pula menyumbang pertambahan lebih 500 undi. Kemampuan calon BN menambah undi di DUN Changkat Jering mempunyai makna tersendiri kerana ia tidak mencerminkan bantahan rakyat kepada keputusan ADUN kawasan berkenaan Kapten (B) Osman Jailu yang meningggalkan PKR untuk menjadi ADUN Bebas yang menyokong BN.
Manakala PAS pula selain turut mendapat pertambahan undi daripada kawasan majoriti pengundi Melayu iaitu DUN Changkat Jering dan Trong sekitar 800 undi. Pertambahan paling ketara diperolehi PAS ialah daripada DUN Kuala Sepetang, di mana pengundinya majoriti kaum Cina iaitu kira-kira 1,000 undi. Berdasarkan senario tersebut, isu BN menumbangkan ‘kerajaan Cina’ dipelopori oleh DAP yang pegang kerusi terbanyak dikalangan pembangkang di Perak memang menjadi faktor menyebabkan mereka memberikan undi kepada PAS. Ia tanda jelas sentimen tebal mereka terhadap hal berkenaan itu.Kelebihan para pengundi Cina di Bukit Gantang ialah mereka menjadi ' undi penentu ' diketika sokongan pengundi Melayu terhadap BN dan PAS tidak banyak berubah.
CINA UNDI PENENTU KATA KEBANYAKKAN PEMERHATI POLITIK.OLEH KERANA ITU, SEMUA WANG KERAJAAN DI HAMBURKAN KEPADA MEREKA.BERUNTUNG JADI KAUM CINA.