feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

KETIDAKADILAN NIZAR NAMRUD DALAM TEMPOH 11 BULAN MEMERINTAH

Antara isu-isu yang dapat diselesaikan oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat Perak ialah ialah:
1. Sebagai menteri besar, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin membatalkan kesemua aktiviti membalak dan perladangan di kawasan Orang Asli di sekitar Gopeng yang menjejaskan lebih 2,000 penduduk Orang Asli.( BATAL DI GOPENG TAPI BUKA DI GRIK SEBAB GRIK BESAR LAGI KAWASAN BALAKNYER.AYAT PEMBOHONG SEMUA TU.RAKYAT TERPERANGKAP KONONNYA NIZAR BIJAK.TENDER BALAK DI GRIK NGEH DAN NGO DOK BAHAGI SAMA RATA DENGAN KEPIMPINAN PAS.TUKUL BALAK AMACAM SEKARANG ?)
2. YB Sivanesan mengumumkan pemulangan kira-kira 400 ekar tanah nenek moyang Orang Asli kepada masyarakat tersebut, yang telah diperuntukan untuk aktiviti pembalakan oleh kerajaan sebelumnya di Mukim Teja dekat Gopeng.( HEBATKAN....YANG UMUMKAN PUN BUKANNYA MB.DIPERAK MB ADA 3 ORANG.SATU NIZAR NAMRUD.DUA NGEH KOR HAM DAN TIGA SPEAKER DUN.400 EKAR TUTUP RIBUAN HEKTAR BUKA DI GERIK.ITULAH PAKATAN BOHONG RAKYAT)
3. Kerajaan negeri telah mengumumkan pemulangan kira-kira 500 ekar tanah nenek moyang Orang Asli kepada masyarakat Orang Asli Kampung Chang Sungai Gepai di Bidor, yang telah diperuntukkan sebagai tapak Taman Botani, oleh kerajaan sebelumnya.( KONONNYA BERJUANG UNTUK ORANG ASLI.KERAJAAN BUKA TAMAN BOTANI UNTUK BANGUNKAN KEHIDUPAN ORANG ASLI SUPAYA MEREKA PANDAI.PR NAK KAN ORANG ASLI TERUS TIDAK MEMBANGUN DAN TIDAK CERDIK SUPAYA SENANG MEREKA GULA-GULAKAN.LEPAS NI MEREKA RAMPAS BALIK.BIASALAH PERANGAI NAMRUD)
4. Sebuah pasukan khas mengenai hak tanah Orang Asli ditubuhkan untuk mengiktiraf secara rasmi semua tanah adat Orang Asli di Perak. Pasukan itu mempunyai dua peringkat.Peringkat kedua dikendalikan secara eksklusif oleh masyarakat Orang Asli sendiri dan dewan mesyuarat di bangunan SUK disediakan untuk kegunaan Orang Asli.( HEBAT NIZAR NAMRUD BAGI DEWAN MESYUARAT DI SUK UNTUK ORANG ASLI....UNTUK SEKOLAH AGAMA RAKYAT?)
5. Kerajaan negeri telah melantik seorang pegawai khas Orang Asli bagi negeri Perak yang ditugas untuk menyelesaikan semua masalah yang dihadapi Orang Asli di negeri tersebut.( KERAJAAN PUSAT PULA LANTIK LEBIH DARI SEORANG PEGAWAI UNTUK JAGA ORANG ASLI.BARU LANTIK SEORANG DAH BISING SATU DUNIA)
6. Mengadakan siri perbincangan dengan rakyat dan NGO mengenai aktiviti pembangunan di Ipoh. Sebagai contohnya, pandangan awam diminta berhubung cadangan pembangunan Pasar Yau Tet Shin.( DAH LAMA DAH KERAJAAN TEMPATAN BUAT MACAM NI DARI ZAMAN BN DULU)
7. Penduduk Melayu dan Cina di kampung baru dan kampung tersusun diberi hakmilik kekal secara berperingkat.( YANG MELAYU DAN INDIA DAPAT TAK SAMPAI 9 RIBU ORANG.YANG CINA DAPAT DEKAT-DEKAT 51 RIBU ORANG.ADILKAH INI ?)
KESIMPULANNYA, DALAM BANYAK KERJA YANG NIZAR LAKUKAN, 80% UNTUK ORANG ASLI.18 % UNTUK CINA DAN TINGGAL 2% UNTUK MELAYU.TAHNIAH 11 BULAN NIZAR NAMRUD MEMERINTAH.UNTUK KAWASAN DUN PASIR PANJANG HARAM TAK DAPAT APA.SEMAK MAKIN BERTAMBAH DAN TIADA PERANCANGAN.YANG BERTAMBAH KUIL YANG DI BINA DI ATAS TANAH RIZAB KERAJAAN DI SEPANJANG JALAN SITIAWAN LUMUT BERDEKATAN DENGAN KUIL BESAR KG DERALIK SITIAWAN(DEMIKIAN YANG DIMAKLUMKAN OLEH RAKAN BLOGGER DI PASIR PANJANG)