feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

ISU TAN SRI GHAZALI JAWI BUKTI UMNO SETIA PADA SULTAN

PAS DAN PAKATAN RAKYAT MENJADIKAN KISAH TAN SRI GHAZALI SEBAGAI LAMBANG PENDERHAKAAN UMNO KEPADA RAJA.BENARKAH.IKUTI KUPASAN RINGKAS MY SRIMUARA.
1.PERSOALAN UTAMA
ISU KEKEBALAN RAJA-RAJA MELAYU.SIAPAKAH DALANGNYA?ANWAA ADALAH DALANG MENGURANGKAN KEKEBALAN RAJA-RAJA MELAYU.KETIKA ITU BELIAU ADALAH TIMBALAN PRESIDEN UMNO.ANWAR MEROSAKAN NAMA UMNO.MUJURLAH SEKARANG ANWAR TELAH BERAMBUS KELUAR DAN DIPECAT DARI UMNO.
2.PERSOALAN KEDUA
PERLANTIKAN MB TERENGGANU.DATO' IDRIS BERALAH DEMI KUASA RAJA.UMNO TAK MARAH WALAUPUN PERINGKAT AWAL AGAK KONTRAS SEHINGGA PAS MENGAMBIL KESEMPATAN MEMBAWA SEPANDUK " SULTAN NATANG" DI DALAM KELEMELUT DEMO TERSEBUT.PAK LAH MINTA UMNO TERENGGANU JANGAN LAWAN SULTAN.UMNO AKUR.
3.PERSOALAN KETIGA
PAS DAN PR MEMBANGKITKAN ISU TAN SRI GHAZALI JAWI.BACA DULU CERITA DI BAWAH YANG DITULIS OLEH SOLDADU BLOGGER PAKATAN RAKYAT:

Kisah itu ialah mengenai apa yang menimpa ke atas bekas Menteri Besarnya, Tan Sri Mohamad Ghazali Jawi iaini bapak kepada Mohd Tajol Rosli pada tahun 1974. Apa yang berlaku ke atas Nizar hari ini senarionya sama walapun suasananya dan kondisinya berbeza.Sultan Perak waktu itu, Sultan Idris Shah sudah tidak berkenan untuk melantik Ghazali Jawi untuk menjadi MB buat kali kedua (sambung selepas habis dua tahun). Bagaimana pun Ghazali tidak mahu melepaskan jawatan berkenaan dan kedegilan Ghazali itu menimbulkan masalah kepada Sultan Idris Shah.Tindakan Ghazali itu menyebabkan Sultan tidak dapat berbuat apa-apa, kerana Perlembagaan Perak melarang baginda berbuat demikian.( KERANA KETIKA ITU MAJORITI DI DUN AMAT- AMAT CUKUP.LA NI NIZAR MANA ADA MAJORITI WAHAI MANGKUK HAYUN PAS DAN PR) Apa yang menjadi alasan dan dipertikaikan Nizar kini itulah juga yang digunakan pakai oleh Ghazali untuk terus menjadi MB ( MANA NIZAR ADA ALASAN.NIZAR MANA ADA CUKUP MAJORITI.3 ORANG BEBAS DAH SOKONG BN.KES MANA SAMA DENGAN TAN SRI GHAZALI).Pemuda Umno ketika itu memberi pandangan; “Sultan Perak mempunyai hak melantik dan berkenan seseorang memegang jawatan Menteri Besar, tetapi setelah dilantik dan diperkenankan, Sultan tidak ada hak mengikut Perlembagaan Negeri untuk memecat atau memerintahkan supaya meletakkan jawatan ( IALAH BERDASARKAN KUASA MAJORITI DI DUN.LA NI NIZAR MANA MAJORITI.ULANG SEMULA TIADA MAJORITI LA MANGKUK HAYUN PAS). Hak untuk memecat atau memerintahkan seseorang berhenti dari Menteri Besar, iala Presiden UMNO.”Gara-gara keengganan Ghazali (foto) itu menyebabkan Sultan Idris murka dan bernazar baginda tidak akan mencukur janggut dan jambannya selagi Ghazali tidak berhenti menjadi MB.Untuk beberapa ketika Sultan Idrsis tampil di khalayak dengan keadaan berjangut dan berjamban. Beliau benar-benar melaksanaan nazarnya, tidak mencukur janggut. Sehinggalah Ghazali Jawi berundur menjadi Menteri Besar baru baginda membersihkan mukanya.Ghazali berhenti menjadi MB Perak bukan kerana kuasa sultan tetapi setelah beliau dinasihati oleh Presiden Umno ketika itu Hussein Onn menasihat agar Ghazali berbuat demikian (KAN KE BAIK PRESIDEN UMNO NASIHAT AHLINYA SUPAYA JANGAN DERHAKA.PRESIDEN PAS DAN NIK AZIZ PULA SURUH AHLI LAWAN RAJA .PAK LAH PUN DALAM KES TERENGGANU MINTA KUMPULAN DATO IDRIS JANGAN LAWAN SULTAN.DALAM HAL INI TERBUKTI PRESIDEN PKR, PAS DAN PENGERUSI DAP PENDERHAKA KERANA SURUH AHLI LAWAN SULTAN). Atas nasihat Hussein Onn lah Ghazali membuat surat perletakan jawatan sebagai MB 1977.Cuplikan kisah ini saya petik daripada buku biografi Tan Sri Ishak Tadin yang ditulis oleh penulis veteran Perak yang juga merupakan kawan rapat kepada Sultan Idrsis Shah, sdr Mokhtar Petah.
JELAS TERBUKTI UMNO MENDIDIK AHLINYA TAAT PADA ALLAH DAN PEMIMPIN.PAS DAN PKR MENDIDIK AHLINYA INGKAR PERINTAH ALLAH DAN LAWAN SULTAN SEBAGAI KETUA AGAMA ISLAM.