feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

GUAN ENG NAK GUNA KANCIL?

BERIKUT IALAH KERETA RASMI KERAJAAN PAKATAN RAKYAT YANG PALING PELAK DI DUNIA :

SESUAI UNTUK GUAN ENG MEMACU DALAM KEADAAN KESESAKAN JALAN RAYA DI PULAU PINANG
SESUAI UNTUK NIZAR, MEMANDU DI SEKITAR DN PASIR PANJANG DAN MASUK ESTET SERTA MELAWAT LADANG BABI DI KG KOH

SESUAI UNTUK KHALID.BUKAN KENARI TAPI GADIS YANG DOK BAGI PUNGKUQ TU.KHALID DENGAN NUAR BUKAN MAIN SUKA BAB-BAB INI.

Kereta rasmi: Pulau Pinang juga tidak mahu guna Proton


GEORGE TOWN: "Yang pasti kami tidak akan membeli Proton (Perdana)." Demikian reaksi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng apabila ditanya mengenai pendirian kerajaan negeri itu ekoran keputusan Perak menggantikan Proton Perdana V6 dengan Toyota Camry. Bagaimanapun pihaknya akan menukar kereta sedia ada apabila tiba masa untuk berbuat demikian. Ketua Menteri berkata, pihaknya ingin memastikan kerajaan negeri memperoleh nilai sebenar bagi setiap pembelian dibuat. "Toyota Camry adalah pilihan tetapi apabila tiba masa untuk menukar kereta, kami akan mendapatkan kereta yang paling ekonomikal dan syarikat mana yang boleh memberi pilihan terbaik," kata beliau sambil menyifatkan kereta nasional sebagai teruk ( blogger cadangkan kereta yang paling ekonomik bawa exco dan Guan Eng ialah Kancil , Kenari atau MyVy.Lagipun kereta rasmi bukan nak bawa ramai sangat.Nak bawa seorang Exco sahaja.Selesa lagi dan cepat.Kelajuan pun bukan boleh melampau sangat.Kancil pun boleh bawa 120km sejam.Jimat minyak lagi.So, jimat wang rakyat.Zuhud macam khalifah Umar Abdul Aziz.Soalnya sekarang mana pi RM 600 000 yang dijimatkan apabila kerajaan negeri tidak mahu membeli kereta baru exco selepas sahaja mengambil alih negeri.Kata nak jimat wang rakyat.Kalu nak jimat, naik bas.Lagi ok!!!).


Selain perkhidmatan yang tidak memuaskan, kos penyelenggaraan sebuah Perdana V6 mencecah kos RM30,000 setahun, kata beliau. Di IPOH, Exco Kanan Perak, Datuk Ngeh Koo Ham hari ini menyalahkan kerajaan pusat sebagai penyebab kerajaan negeri Perak terpaksa membayar harga tinggi bagi pembelian 16 kereta Toyota Camry 2.4 untuk anggota exco kerajaan negeri dan pegawai kanannya. Beliau berkata, keengganan kerajaan pusat memberikan pelepasan cukai menyebabkan kerajaan negeri terpaksa membayar harga RM167,000 untuk sebuah Toyota Camry berbanding harga sebenar hanya RM97,000 bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi. Sambil menegaskan peruntukan untuk membeli kereta baru itu telah diluluskan oleh kerajaan negeri Barisan Nasional yang lepas, Ngeh berkata, keputusan pembelian itu adalah untuk mengelakkan wang rakyat dibazirkan bagi membayar kos penyelenggaraan tinggi kereta rasmi sedia ada. "Adalah lebih menjimatkan menyenggara kereta-kereta Toyota Camry daripada kumpulan Proton Perdana V6. ( nak lepaskan cukai apa lagi.Kalu camtu, baik minta kerajaan negeri Perak kecualikan rakyat daripada kutipan cukai tanah dan pelbagai cukai kerajaan tempatan lagi.Lagi baik.Ngeh, bodoh, celaka , haramjadah nak bohong Melayu.Kerajaan Pusat kau suruh pengecualian cukai.Kau yang tadbir kerajaan negeri, tak pulak buat banyak pengecualian cukai pada rakyat?)


Kami mahu menjimatkan wang dengan membeli kereta baru oleh kerana kos senggara tidak begitu tinggi," katanya kepada pemberita selepas konvensyen DAP Perak di sini. Pada Jumaat, Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata kerajaan negeri akan mengeluarkan RM2.7 juta bagi membeli kereta baru itu, dan menyatakan menyenggara Perdana melibatkan kos tinggi.( Jimatkan wang apa lagi Nizar.Ini namanya pembaziran dan budaya bermegah dan lari daripada landasan Islam.Bodoh punya Nizar jadi ANJING kafir DAP)