feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

GUAN ENG MAHU STATUS TAPAK WARISAN SEDUNIA HILANG DI PULAU PINANG.

HILANGLAH WARISAN PULAU PINANG JIKA ITU YANG DAP MAHUKAN.
GUAN ENG BAKAL MEMECUT GERAK KERJANYA UNTUK MENGHILANGKAN HAK KEISTIMEWAAN ISLAM DI PULAU PINANG.GUAN ENG JUGA SERIUS MENGHILANGKAN STATUS GEORGE TOWN SEBAGAI BANDARAYA WARISAN KERANA GUAN ENG TAHU WARISAN YANG BANYAK DI GEORGE TOWN IALAH WARISAN SENIBINA MELAYU DAN ISLAM.


George Town dan Melaka diberikan status tapak warisan dunia oleh Unesco pada 7 Julai. Penasihat Serantau Unesco bagi AsiaPasifik, Dr Richard Engelhardt, baru-baru ini dilaporkan berkata status Georgetown sebagai tapak warisan dunia kini terancam selepas pembinaan hotel setinggi empat tingkat diluluskan dalam zon penampan warisan di bandar raya berkenaan. Mengikut garis panduan warisan yang ketat, ketinggian maksimum 18 meter atau kira-kira lima tingkat ditetapkan untuk bangunan baru dalam zon penampan masing-masing di George Town dan Melaka. Anugerah Tapak Warisan Dunia kepada George Town dan Melaka adalah saling berkaitan sehinggakan sebarang tindakan di mana-mana bandar raya yang mengakibatkan status itu ditarik balik secara automatik akan menjejaskan bandar raya yang satu lagi.


ULASAN : GUAN ENG TETAP DENGAN KEPUTUSAN MENERUSKAN PEMBINAAN HOTEL TERSEBUT KERANA PELABURNYA IALAH SEBANGSA DENGANNYA.LAGIPUN GUAN ENG TAHU, TIADA SENI WARISAN CINA YANG BANYAK DI GEORGE TOWN.APAKAH SEJARAH PULAU PINANG BAKAL LENYAP DI BAWAH DAP?